GEZE przekazuje 100 000 euro na projekt organizacji UNICEF w Wybrzeżu Kości Słoniowej

GEZE kontynuuje tradycję wspierania zrównoważonych projektów społecznych: tegoroczna świąteczna darowizna od specjalisty w dziedzinie drzwi, okien i bezpieczeństwa zostanie przeznaczona na zrównoważony projekt edukacyjny organizacji UNICEF w Republice Wybrzeża Kości Słoniowej. Przedsiębiorstwo przekaże 100 000 euro na budowę zrównoważonych i funkcjonalnych budynków szkolnych, które w tym zachodnioafrykańskim kraju wykonane zostaną z poddanych recyklingowi odpadów plastikowych. W ten sposób GEZE kontynuuje w kampanii świątecznej tradycję promowania projektów społecznych, których istotą jest koncepcja zrównoważonego rozwoju.

Ochrona środowiska, edukacja i budynki warte zamieszkania: GEZE angażuje się w wyjątkowy projekt budowy szkoły

Dzieci na placu zabaw swojej szkoły wykonanej z poddanych recyklingowi plastikowych cegieł w Sakassou, w środkowej części Wybrzeża Kości Słoniowej. © UNICEF/UN0616769/Dejongh

W Wybrzeżu Kości Słoniowej 1,6 mln dzieci nie chodzi do szkoły. Dlatego mają małe szanse na zdobycie wykształcenia. Zdecydowanie brakuje szkół, a nieliczne sale lekcyjne, które istnieją, często są przepełnione – w klasie uczy się nierzadko nawet 100 dzieci. Jednocześnie Wybrzeże Kości Słoniowej ma problem z odpadami i cierpi z powodu skrajnego zanieczyszczenia środowiska. Większość odpadów z tworzyw sztucznych trafia na niezabezpieczone wysypiska śmieci i zatruwa środowisko dzieci i ich rodzin. U osób stale narażonych na działanie tych szkodliwych substancji dochodzi do poważnego pogorszenia się stanu zdrowia, a nawet śmierci.

Jako przedsiębiorstwo koncentrujemy się na realizacji zrównoważonych budynków, które są warte zamieszkania. Dlatego projekt organizacji UNICEF tak dobrze do nas pasuje: triada ochrony środowiska, edukacji i tworzenia budynków wartych zamieszkania doskonale wpisuje się w zbiór zasad naszego przedsiębiorstwa. Wspaniały projekt, który jako firma rodzinna wspieramy z pełnym przekonaniem.

Sandra Alber, Chief Officer Legal & Finance w GEZE

Budowa szkoły z plastikowych cegieł w Yopougon, na przedmieściach Abidżanu na południu Wybrzeża Kości Słoniowej. © UNICEF/UNI360067/Diarassouba

UNICEF opracował innowacyjną koncepcję rozwiązania problemu edukacji i odpadów w Wybrzeżu Kości Słoniowej. Od 2018 roku organizacja buduje zrównoważone i korzystne cenowo budynki szkolne z cegieł pochodzących z poddanych recyklingowi odpadów plastikowych. Cegły produkowane są w lokalnej fabryce, której budowę znacząco wsparł UNICEF. Eliminuje to dodatkowe koszty i środki na import cegieł do Wybrzeża Kości Słoniowej. Ponadto powstał rynek recyklingu odpadów plastikowych, który zapewnia dochód zwłaszcza kobietom z tego regionu. Łatwy montaż cegieł z tworzywa sztucznego pozwala zbudować salę lekcyjną w ciągu kilku dni. Materiały z recyklingu są niedrogie i przyczyniają się do ochrony klimatu: duża część plastiku zostałaby w przeciwnym razie spalona, powodując zanieczyszczenia, które są szkodliwe dla klimatu i środowiska.